Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Naar 18 jaar - nr. 22    

Themaweek 'NIX zonder ID' van 7 tot 14 september 2017

Themaweek 'NIX zonder ID' van 7 tot 14 september 2017

Tijdens de themaweek 'NIX zonder ID' staat het tonen van de ID en het naleven van de leeftijdsgrens centraal. Ter versterking van de sociale norm niet drinken en roken tot 18 jaar is een goed verkoop- en handhavingsbeleid nodig. Voor acties en aandacht in gemeenten is een toolkit beschikbaar. Landelijk wordt de week o.a. door een NIX18 TV commercial ondersteund.

Wat kunt u doen? Lees meer

Complimentenkaarten 'NIX mee zonder ID'

Complimentenkaarten 'NIX mee zonder ID'

Een kaart om als toezichthouder een compliment uit te delen aan verkopers die om een ID hebben gevraagd en zich houden aan de leeftijdsgrens voor alcohol of tabak. Dat kan tijdens de themaweek NIX zonder ID (7 -14 september) maar ook nog de hele verdere maand september. De verkopers die een compliment en de kaart ontvangen kunnen meedingen naar de prijzen die hiervoor ter beschikking zijn gesteld.

Meer informatie en bestellen

Flyer 'Help je mee? Toon je ID!'

Flyer 'Help je mee? Toon je ID!'

Twee A5 flyers om jongeren te motiveren en uit te leggen waarom het belangrijk is om zelf actief je ID te tonen als je alcohol of tabak wil kopen.

Bekijk en bestel de flyers

Social Media en NIX zonder ID

Social Media en NIX zonder ID

Waarom is NIX zonder ID belangrijk? Hoe denken jongeren en volwassenen erover? Wat houdt het werk een toezichthouder in? Hoe kan een cassière ook een NIX-coach worden? En wat zegt een burgemeester of het Trimbos-instituut over NIX18, de leeftijdsgrens en naleving? Deze vragen komen aan bod in de filmpjes die u via social media kan verspreiden of op uw eigen website kan plaatsen.

Direct naar de filmpjes

Pen 'NIX zonder ID'

Pen 'NIX zonder ID'

Als extra promotiemateriaal om de boodschap iets meer kracht bij te zetten en om weg te geven: een mooi pen met 'NIX zonder ID' erop.

Nieuwe materialen voor verstrekkers

Nieuwe materialen voor verstrekkers

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het vaak moeilijk om in te schatten hoe oud de koper van alcohol en/of tabak is. Daarnaast is het voor kassa medewerkers best lastig om aan leeftijdsgenoten te vragen naar hun ID. Daarom hebben het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en Dienst Publiek en Communicatie een onderzoek laten uitvoeren naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat jongeren mensen spontaan hun ID laten zien.

Lees verder

Uitgelicht

Utrecht start pilot verbetering naleving NIX18

De gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN) en Utrechtse horecaondernemers gaan een jaar intensief samenwerken om de naleving op het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 te verbeteren. Een speciale stichting, 'NIX18 in Utrecht', gaat horecaondernemers stimuleren om geen alcohol te schenken aan jongeren tot 18 jaar. Dit vooral vanuit oogpunt van gezondheid. Wethouder volksgezondheid Victor Everhardt en voorzitter Eddy Schouten van de stichting 'Nix18 in Utrecht' tekenden 30 juni een convenant als start van de pilot die tot en met juni 2018 loopt.

Lees verder

Strengere regels voor elektronische sigaret zonder nicotine

Vanaf 1 juli 2017 gelden de leeftijdsgrens van 18 jaar en het reclameverbod ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine, de shishapen, vaporizer en de waterpijp. Tevens zijn de regels van toepassing op de vloeistoffen (ook niet-nicotinehoudende) voor de elektronische sigaret en van voor roken bestemde kruidenproducten, zoals een kruidensigaret of kruidenmengsel voor de waterpijp.

Lees verder op rijksoverheid.nl