Toolkit Detailhandel Verstrekkers

E-learning CBL 'Soms moet je nee verkopen'

Om supermarktmedewerkers te blijven ondersteunen in het naleven van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol en tabak heeft het CBL de vernieuwde e-learning: ‘Soms moet je Nee verkopen’. Deze training is verplicht voor alle medewerkers in supermarkten die bij kassa’s en afrekenpunten werken. In de training, die bestaat uit examenvragen en filmpjes, leren de medewerkers om te gaan met de regels rondom verantwoorde verkoop van alcohol en tabak. Bij succesvolle afronding, ontvangt de medewerker een certificaat.

Direct naar de e-learning op cbl.nl

Materiaal voor verstrekkers

Voor verstrekkers van alcohol en tabak zijn er verschillende materialen gemaakt zoals posters, beurtbalkjes, schapkaartjes, plafondkaartjes. De drukbestanden kun je in verschillende formaten downloaden via http://nix18.nl/materialen (bij materialen NIX zonder ID).

Bekijk de voorbeelden

Raamsticker transparant

Bestand om transparante raamsticker te downloaden,

Te vinden op: http://nix18.nl/materialen/

Kassabeurtbalkje

Bestand om kassbeurtbalkjes met NIX18 logo te laten drukken.

Te vinden op: http://nix18.nl/materialen/

Schapkaarten

Bestand om zelf schapkaarten te laten drukken.

te vinden op: http://nix18.nl/materialen/

NIX18 muntjes

Bestand om muntjes met het NIX18 logo te laten drukken.

te vinden op: http://nix18.nl/materialen/

NIX18bandjes

Bestand om zelf bandjes met het NIX18 logo te laten drukken.

te vinden op: http://nix18.nl/materialen/

Kalender van NIX

Een kalender voor het checken van de leeftijdsgrens. Het is niet toegestaan om alcohol en tabak te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Daarom is het belangrijk om te weten hoe oud je klanten zijn. Twijfel je aan de leeftijd? Vraag dan om een ID. Met deze kalender is het checken van de leeftijd heel makkelijk. De kalender is te gebruiken van 1 mei 2018 tot en met 31 mei 2019.

  1. Zet de kalender op de huidige maand
  2. Het jaartal dat erbij staat verwijst naar 18 jaar geleden.
  3. Wat is de datum vandaag? Jongeren die VOOR deze datum geboren zijn, zijn ouder dan 18 jaar, en mogen alcohol en tabak krijgen.

Het is vandaag 1 mei 2018. Zet de kalender op de maand mei, het jaartal 2000 staat erboven. Dit betekent dat iedereen die OP 1 mei 2000 of EERDER geboren is, op dit moment ouder is dan 18. En iedereen die NA 1 mei 2000 geboren is, jonger is dan 18.

De kalender is niet te bestellen maar met bijgaand bestand wel heel makkelijk zelf te laten drukken.

Download het bestand

Poster NIX zonder ID

Maak uw eigen poster 'NIX zonder ID' ! Vul de naam van uw gemeente, supermarkt, sportvereniging e.d. in en upload een foto.

Naar de postergenerator